How to: solliciteren van achter je beeldscherm

In pandemietijden staat de arbeidsmarkt niet stil, zeker niet in de techsector. Met deze 6 tips voor videosollicitaties blijf ook jij een actieve speler in het werkveld.

Sta jij te trappelen om aan een nieuwe uitdaging te beginnen maar heb je het idee dat jij werkgevers niet kan overtuigen van je talent als ze slechts een pixelversie van je zien? Met deze 6 tips zorg je ervoor dat jij tijdens een digitaal sollicitatieproces opvalt. Zo laat je alle kandidaten die zich niet flexibel aanpassen aan pandemie-perikelen achter je.

1. Lichaamstaal gone digital

Dat je tijdens een echt sollicitatiegesprek niet onderuitgezakt moet zitten en dat je armen over elkaar doen een dooddoener is, dat is niets nieuws. Maar ook als je via een computerscherm mensen wil overtuigen dat je een aanwinst kan zijn voor hun team, is het goed om stil te staan bij non-verbale communicatie. Check hoe je in beeld komt en ga bij jezelf na of je een rechte open houding hebt. Máár staar je vooral niet blind op je eigen beeld, want oogcontact krijg je als je in de camera kijkt, niet als je naar je scherm zit te staren!

Zet je eer opzij en kijk die tutorial video!

2. Oefening baart kunst

Misschien zie jij jezelf als techneut en kan je je niet voorstellen dat je problemen krijgt met een simpele videobel-tool, maar een digitaal ongeluk zit in een klein hoekje. Als je niet eerder via het door de organisatie voorgestelde online-kanaal hebt gesolliciteerd, dan is het verstandig om er zeker van te zijn dat je je eigen technische kwaliteiten niet overschat. Elk digitaal platform is namelijk weer anders, dus weerhoudt jou ‘een kind kan de was doen’-mentaliteit je van goed een medium goed uitzoeken? Denk dan even twee keer na, zet je eer op zij en kijk die tutorial. Zo kan jij je tijdens het gesprek zonder gestuntel door het platform manoeuvreren – zo ligt zowel jouw focus als de focus van de partij aan de andere kant waar die moet liggen: bij waarom jij de perfecte kandidaat bent.

3. Gebruik het in je voordeel

Bekijk het positief, er zitten ook zonnige kanten aan solliciteren in pandemietijd. Ten eerste, je hebt meteen een persoonlijke invalshoek in het gesprek. Solliciteren is immers niet alleen maar je kwaliteiten opsommen, maar ook overkomen als een welbespraakt prettig persoon. Dit kan doormiddel van smalltalk of door op een laagdrempelige manier te vragen naar de dagelijkse routine op de (thuis)werkvloer. Plaats corona niet te snel in de categorie don’t mention the war. Je hoeft geen klaagzang op te houden over hoe vermoeiend het leven nu is, maar je kan wel gericht vragen naar hoe ze bij de organisatie waar je solliciteert ervoor zorgen dat het werk zo vlekkeloos mogelijk voltrekt

Daarnaast kan je punten scoren door een positieve kijk op de huidige tijd over te brengen. Benadruk wat je tijdens de lockdown hebt geleerd en hoe jij je hebt ontwikkeld als individu. Ben je bijgeschoold? Of heb je al ervaring met thuiswerken en weet je hoe je in die situatie gemotiveerd moet blijven, benoem dat dan. Zorg ervoor dat je jouw skillset zo framet dat het past bij de huidige tijd.

4. Kleren maken de sollicitant

Als het gesprek binnen je eigen vier muren plaatsvindt, dan heb je misschien de neiging om je te kleden in je thuis-kloffie. Maar ondanks dat je in je woonkamer verkeert, is het toch belangrijk om te investeren in een outfit die past bij de bedrijfscultuur waarin jij je hoopt te verkeren. Naast dat je op je potentiële werkgever meteen de indruk wekt dat je er representatief uit ziet, is het voor je eigen gevoel ook belangrijk om je in een professioneel tenue te hijsen. Bezwijk dus (in ieder geval tijdens je sollicitatie) niet voor de combinatie keurig gestreken overhemd + joggingbroek. Het motto dress for the job you want, not for the job you have komt niet uit de lucht vallen.

Bespreek wat je wil doen ‘als het weer kan’

5. Zoek een goede locatie op

Het belangrijkste is om geen ruis op de lijn te hebben. Zoek daarom een stille plek op en ligt eventuele huisgenoten in dat ze tijdens de tijd van het interview geen volksverhuizing moeten inplannen. Zorg daarnaast voor flatteus lich, een nette omgeving en misschien een mooie kamerplant. Maak het plaatje compleet zodat je potentiële werkgever jou (letterlijk) helemaal ziet zitten.

6. Vergeet het post-corona tijdperk niet

Het is natuurlijk afhankelijk van de soort functie waarop je gaat reageren, maar een groot deel van de functies die nu (gedeeltelijk) vanuit huis zijn, zullen uiteindelijk toch weer op de fysieke werkvloer plaatsvinden. Het is belangrijk om jezelf dus niet slechts neer te zetten als de ideale collega in pandemietijd, maar ook als allround fijne collega wanneer men weer op kantoor zit, en de vrijmibo weer een nieuw leven geblazen krijgt. Besteed bijvoorbeeld ook aandacht aan het aanstippen van projecten die je op wil pakken ‘als het weer kan’.