Onboarding – de ervaring van nieuwe aanwinst

Justus Hoeksta en Wouter Merks zijn nu een paar maanden onderdeel van het McFly & Brown team. Een goed moment om te reflecteren op het onboarding-proces. Heeft de eerste trainingsfase hun goed voorbereid op de daadwerkelijke praktijk?

First things first, hoe zijn jullie hier terecht gekomen?

Justus: “Ik werd zelf benaderd door een derde partij en plande daarna met Reinier (red. de eigenaar) een gesprek om op de koffie te komen. Vervolgens heb ik die afspraak toch afgezegd omdat ik opeens twijfelde of werken in de tech recruitment wel bij me paste. Ik had wel sales-ervaring, maar op een heel ander gebied – contact met kandidaten was voor mij geheel nieuw. Nadat ik van Reinier zelf een berichtje kreeg om het toch een kans te geven was ik gevleid en besloot ik om toch even langs te gaan. Eenmaal in gesprek voelde het gelijk vertrouwd. Ik was zeer positief verrast. Mijn twijfels verdwenen en ik dacht alleen maar: bring it on.”

Wouter: “Martijn (red. senior consultant bij McFly & Brown) heeft mij benaderd. Hij was een tijd terug bij een ander bedrijf mijn leidinggevende, dus het voelde als een eer dat hij aan mij dacht. Ik heb dezelfde dag nog mijn CV opgestuurd en kon al snel langskomen. Eenmaal op kantoor was de sfeer super gezellig. Na het ‘officiële gesprek’ kon ik direct meelunchen. Ik kreeg op een laagdrempelige manier een beeld van hoe McFly & Brown in de markt ligt en wat mijn rol zou inhouden. Het voelde helemaal niet alsof ik mezelf moest verkopen. Ik kreeg echt de kans om na te denken of er vanuit mijn kant een klik was. Na een tweede gesprek mocht ik officieel het schip betreden. Daarna mocht ik ook meteen mee naar de borrel. Ik kwam meteen in een opgewekte feestelijke sfeer terecht, want het was een succesvolle week geweest.”

In de onboarding leer je van ervaringen van collega’s en als bijvangst leer je hen persoonlijk kennen​

– Wouter Merks

En hoe verliep de onboarding-training?

J: “In de training kwam heel duidelijk de visie van Mcfly & Brown naar voren. In elk onderdeel werd een link gelegd met de kernwaarden. Dat was heel helder en prettig. Maar, natuurlijk zijn de eerste dagen op je nieuwe baan overwhelming. Er komt veel informatie op je af, terwijl ik zelf beter gedij als ik dingen meteen in de praktijk kan brengen. Ik kwam dan ook vaak met een vol hoofd thuis. Maar het fijne aan deze onboarding was dat ik de vele nieuwe indrukken niet alleen hoefde te verwerken. Naast dat ik Wouter had die in hetzelfde schuitje zat, was het heel prettig dat er een buddy systeem was. Ik werd gekoppeld aan Ian, die echt de tijd voor me nam, en neemt. De mogelijkheid om altijd vragen te stellen en iemand die op een laagdrempelige manier met je meedenkt, dat zijn voor mij hele waardevolle dingen.”

W: “Ik werd als buddy aan Martijn gekoppeld. Ik kan zijn aanpak erg waarderen, hij coacht je met dingen maar laat je ook goed zelf nadenken. Daarnaast hebben wij op persoonlijk vlak een klik – we vieren kleine overwinningen en hebben dezelfde humor. Ik vond het ook echt van toegevoegde waarde dat tijdens de onboarding alle collega’s een bijdragen leverden. Reinier en Kjell (red. business analyst) waren in het hele proces betrokken, en specifieke onderwerpen werden uitbesteed. Je leerde van de ervaringen van je directe collega’s, en als bijvangst leerde je hen ook persoonlijk al een beetje kennen. Soleil de relationship manager deed bijvoorbeeld de klantenkant, omdat zij daar in haar werkzaamheden het meest bij betrokken is. Ze hielp ons met het schrijven van een pitch. Het was interessant om te zien hoe zij te werk gaat én ik wist meteen wat haar handelsmerk is: haar glimlach.”

Nu jullie eenmaal dingen in de praktijk brengen, merk je dan dat het onboarding-proces echt van toegevoegde waarde is?

J: “Ik vind het heel belangrijk dat ik de visie achter een bedrijf goed snap. Het is heel leuk om te merken dat Reinier bijvoorbeeld de performance driven freedom kernwaarde echt in de cultuur vasthoudt.  Alle waarden worden echt gewaarborgd. Het onboarding-proces was mede daarom zeker van toegevoegde waarde. Als ik iets zou moeten opmerken dan is het dat ik zelf iets sneller kennis had willen toepassen, en dan weer verder met de training zou willen gaan. Dat is natuurlijk ook per persoon verschillend, en het fijne is, ik kon dit ook achteraf gewoon aankaarten. McFly & Brown staat heel erg open voor feedback, ook van nieuwkomers.”

W: “Een ander onderdeel wat er tijdens de training echt wordt ingepeperd is de growth mindset. Dit betekent voor mij dat je in oplossingen moet denken en niet in de status quo moet blijven hangen. In mijn eerste weken kon ik mezelf hier echt aan optrekken. Er zijn immers altijd onderdelen van een baan die je pas merkt als je echt bezig bent. Zo merkte ik tijdens het werk pas hoe afhankelijk je bent van externe factoren. Soms heb je alles gedaan in een proces wat je had kunnen doen, maar gaat iets toch niet succesvol. Je leert al werkende welke dingen wél in je bereik van invloed liggen. De uitgebreide onboarding heeft voor een basis gezorgt waardoor je goed kan relativeren. Met die basis kan je tijdens je werk steeds beter ontdekken waar je de focus op moet leggen.”

Op zoek naar een baan in recruitment? Overweeg McFly & Brown!​

– Justus Hoeksta

Zou je werken bij McFly & Brown aanraden? En aan wie?

J: “Als iemand op zoek is naar een baan in recruitment, dan zou ik diegene zeker aanraden om hier een consultant functie te overwegen. Vooral als je houdt van een gezellige informele sfeer, maar ook niet bang bent om hard te werken. We werken met zowel team incentives als persoonlijke doelen, waardoor je gemotiveerd blijft om resultaten te behalen. Toch is er een ongedwongen sfeer op kantoor. Zo is er altijd ruimte om even een potje te darten, of een praatje te maken met collega’s.”

W: “Mij viel ook meteen op hoe open en vriendelijk de sfeer is bij McFly & Brown. Tijdens mijn sollicitatie hoorde ik al goeie verhalen van de werknemers en die blijken in de praktijk ook allemaal te kloppen. We werken met een jong hecht team. Soms tackelen we elkaar verbaal een beetje maar altijd op een leuke manier. Als dit je goed in de oren klinkt, dan zou een baan bij McFly & Brown best bij je kunnen passen.