Zo ga je zelfverzekerd het gesprek voor je droombaan in!

  1. OVER ONS
  2. /
  3. Zo ga je zelfverzekerd het gesprek voor je dr...

Stel je voor…


je wordt uitgenodigd voor een eerste kennismaking bij het bedrijf wat al jarenlang hoog op je lijstje staat van toffe werkgevers. Je wilt als de beste versie van jezelf voor de dag komen en indruk maken op de persoon binnen de organisatie waarmee je het gesprek zult voeren. Het is belangrijk om goed voorbereid te zijn zodat je zelfverzekerd het gesprek in gaat. Zelfverzekerd zijn betekent immers overtuigd zijn van jezelf, en hoe kun je een ander ervan overtuigen dat jij de beste kandidaat bent als je dat zelf niet zeker weet?


MEER NIEUWS


Om ervoor te zorgen dat jij met een goed gevoel de organisatie van je dromen binnenstapt hebben wij een aantal sollicitatietips op een rijtje gezet. In dit artikel lees je wat je wel, maar ook wat je vooral niet moet doen om een goede indruk achter te laten.

  1. Onderzoek

Een goed begin is het halve werk. Verdiep je in het bedrijf waar je gaat solliciteren. Check de website, en dan niet alleen de desbetreffende vacature, maar ook de cultuur, kernwaarden, geschiedenis en de social media. Lees bijvoorbeeld een aantal post van het bedrijf op LinkedIn en laat hier wat over vallen. Zo laat je tijdens het gesprek zien dat je oprecht geïnteresseerd bent in de organisatie. Stort je nogmaals in de vacature. Stel je solliciteert op de vacature mechanical engineer, onderzoek dan eens welke vaardigheden er vaak in een soortgelijke vacature genoemd worden.

  1. Voorbereiding

Het sollicitatiegesprek is bedoeld om elkaar te leren kennen en uit te vogelen of er een match is tussen jou en de vacature die ze willen vervullen. Bereid dus goed voor wat je over jezelf zou willen vertellen dat aansluit bij de openstaande vacature. Het is leuk om te delen dat je bijvoorbeeld ervaring hebt in een bepaalde branche maar als dat geen vereiste is voor de functie misschien onnodig om juist dat over jezelf te vertellen. Sta stil bij waar je goed in bent en hoe je deze vaardigheden kan koppelen aan de vacature.

  1. FAQ

Er zijn een aantal vragen die vaak aan bod komen tijdens een sollicitatiegesprek. Denk aan; Wat is je ambitie, wat zoek je in een baan, waarom heb je bepaalde keuzes gemaakt in je carrière? Zorg dat je deze vragen alvast een keer in je hoofd beantwoord hebt en dat je dit goed kan verwoorden.

  1. Kom goed voor de dag

Deze lijkt misschien vanzelfsprekend maar daarom niet minder belangrijk om te benoemen. Kleed je netjes, maar vooral passend naar de organisatie. Wees enthousiast, vriendelijk en kom op tijd. Neem tijdens het gesprek een actieve houding aan en laat zien dat je echt luistert naar wat je gesprekspartner te vertellen heeft.

  1. Toon interesse

Tijdens het gesprek worden er veel vragen gesteld aan jou als kandidaat over waarom jij goed bij de vacature en het bedrijf zou passen. Vergeet niet om zelf ook vragen voor te bereiden die je kunt stellen. Dit laat zien dat je interesse hebt in het bedrijf en de functie en hier graag meer over te weten komt. Je kunt bijvoorbeeld iets vragen over de bedrijfscultuur, wat de gesprekspartner zelf leuk vindt aan werken bij het bedrijf en op de desbetreffende afdeling of hoe een werkdag eruit ziet.

  1. Wees jezelf

Het belangrijkste is dat je dicht bij jezelf blijft en dit uitstraalt. Hou geen ander verhaal op om indruk te maken en beter te passen bij de vacature dan dat je daadwerkelijk doet. Je wilt deze baan zelf ook alleen als er echt een match is en het voor JOU goed voelt. Daar kom je alleen maar achter door jezelf te zijn.

Om ervoor te zorgen dat je sowieso je droombaan binnenhaalt volgen hier nog een aantal dingen die je beter niet kunt doen tijdens het sollicitatiegesprek:

  1. Te laat komen
  2. Afgeleid zijn tijdens het gesprek
  3. Slecht voorbereid zijn
  4. Je gesprekspartner in de rede vallen
  5. Liegen over je vaardigheden
  6. Negatief praten over je vorige werkgever

Nu je al deze informatie hebt kan het niet meer misgaan en maak je een goede indruk. Heel veel succes bij het gesprek!

 

tags:

BLOG GETTING TO KNOW SOLLICITEREN STORIES WERKGELUK VITALITEIT


 

Uitgelichte artikelen

Salarisindicatie 2024: Tech Engineers

In deze blogpost verkennen we salarisindicaties voor diverse tech engineering functies, waaronder software engineer, robotics engineer, en PLC engineer. Ontdek wat je kunt verdienen en hoe je jouw carrière naar nieuwe hoogten kunt tillen....

Informatiegids 2024

Actief of latent werkzoekende? Download gratis onze informatiegids. Deze editie is speciaal gemaakt voor Tech professionals op zoek naar een nieuwe technische uitdaging. Na zorgvuldig een marktanalyse te hebben gedaan hebben we een aantal statistieken die we graag willen delen. Lees snel verder.........

Dé Engineering trends voor Tech professionals

Tech professionals

Namens McFly & Brown willen wij jullie een schitterend nieuw jaar wensen, gevuld met innovatie, succes en persoonlijke groei. Terwijl we afscheid nemen van het afgelopen jaar, is het een opwindende tijd om vooruit te kijken naar wat de toekomst brengt in de wereld van technologische vooruitgang en engineering. Laten we eens duiken in enkele opmerkelijke trends die de komende periode zullen vormgeven. LEES SNEL VERDER.......

Nieuw jaar, nieuwe baan? Een frisse start in 2024!

Werkgeluk

Het begin van een nieuw jaar biedt een uitstekende gelegenheid voor een frisse start... Vooral als het gaat om je carrière! Voor Tech professionals in de technology, life sciences en engineering branche kan het vinden van een nieuwe baan een opwindende stap zijn om nieuwe uitdagingen aan te gaan, vaardigheden te verbeteren en professionele groei te bevorderen. Lees verder over een frisse start in 2024...