Zo haal je alles uit je thuiswerktijd!

Komen de muren op je af door het vele thuis zitten? Met deze 4 tips tackle je alle thuiswerkproblemen en wordt working from home een productief proces.

1.Thuiswedstrijd

Zoals quote-icoon Cruijf zei: elk nadeel heb se voordeel. Thuiswerken is voor velen de norm geworden. Dit heeft natuurlijk niet van iedereen een ZZP’er gemaakt, maar toch heb je als je in je eigen omgeving opereert een bepaalde mate van controle gewonnen. Waar je vroeger gebonden was aan het tempo op de werkvloer, kan je nu (waar je werkzaamheden het toelaten) meer eigen baas spelen over jouw invulling van de werkdag. Merk je dat je nog op en top in je concentratie zit rond 12 uur ‘s middags, experimenteer dan met het voor jou gewenst pauze moment. Of sta jij om 7:00 al te popelen om de werkdag te beginnen, maar was voorheen het kantoorgebouw nog niet open? Uiteindelijk moet je natuurlijk met je baas en collega’s afstemmen wanneer je wel en niet bereikbaar bent, maar zolang je dat goed communiceert en laat zien dat jij zo de optimale resultaten behaalt, dan geeft thuiswerken je de mogelijkheid om een andere routine te vinden.

“Een proactieve houding nu, geeft je later een streepje voor”

2. Ken je (werk)plek

De scheiding tussen privé en werk heeft wat te verduren gehad sinds de coronacrisis. Het is daarom extra belangrijk dat je waar mogelijk investeert in een goede kantoorruimte. Woon je in een studio of studentenkamer? Dan moet je helaas je designated office room reduceren tot een designated office corner. Ook al is het niet ideaal, er zijn zeker manieren om er toch het beste van te maken. Vanuit bedrijven zijn vaak de basics als een bureaustoel en een desktop beschikbaar. Maar om in je werk die extra mile te blijven gaan, kun je meer stappen zetten om een fijne werkplek te creëren. Denk aan: een inspirerende poster, planten, een white board met de kernwaarden van je bedrijf. Lees hier tips van the Guardian over hoe je investeert in een goede thuiswerkplek. Maar let wel, hoe fijn je deze plek ook maakt, kom niet tot de verleiding om deze plek voor niet-werkgerelateerde doeleinden te gebruiken. Als je die grenzen niet behoudt, dan ga je aan het doel voorbij.

3. Bewijsmoment

Misschien is de verleiding groot om je werk op een lager pitje te zetten nu er minder sociale controle is om productief bezig te zijn. Maar wie deze periode gebruikt om zich van een proactieve kant te laten zien heeft een streepje voor als we allemaal gevaccineerd en wel weer op kantoor verschijnen. Daarbij, als jij bewijst dat thuiswerken voor jou een goede modus operandi is, dan kun je post-corona je werkgever beter overtuigen om je (voor een deel van de tijd) op afstand te laten werken. Ook als je liever wel vijf dagen in de week op kantoor verschijnt wanneer dat weer mogelijk is, dan is het mooi meegenomen als je bekend staat als die ene collega die zich goed staande hield in roerige tijden, die zich vanuit huis flexibel inzette voor het bedrijf, of die zijn of haar collega’s via onlinekanalen met enthousiasme op de been hield.

Jezelf nauwelijks pauze gunnen werkt averechts”

4. Don’t work where you eat

We staan als Nederlanders überhaupt bekend om het ‘broodje kaas achter de laptop’ syndroom. Even snel wat eten terwijl je doorwerkt klinkt heel ijverig, maar voor je concentratie voor de rest van de dag (en daarmee dus je resultaten) werkt het averechts als je jezelf niet een pauze gunt. Júist nu je collega’s je niet achter je computer vandaan kunnen sleuren voor een ommetje naar de dichtstbijzijnde broodjeszaak, is het goed om op gezette tijden zelf je pauze in te lassen. De boosdoener voor een sleur op de werkvloer? Vergeten hoe cruciaal rustnemen is. Een fijne routine waar ruimte is voor pauzes is de manier om gemotiveerd te blijven tijdens het thuiswerken.
5. Ommetje

De laatste tip ligt in het verlengde van het vorige advies. Wat namelijk ook kan helpen om de scheidlijn tussen privé en werk te blijven behouden is om voor dat je begint met je werktaken een ommetje te maken. Dat je uiteindelijk de sleutel in je voordeurslot steekt in plaats van in het slot van je kantoor voelt misschien als een bummer, maar je kan jezelf toch een beetje voor de gek houden dat je bent vertrokken naar je werkplek. Daarnaast is een luchtje scheppen nooit verkeerd. Zoals de hersenstichting met de app ommetje en de een gelijknamige campagne benadrukt, zijn er zowel op de korte als lange termijn veel positieve effecten van een wandeling.