The Fly story of… Martijn

Business Partner Martijn Tigchelaar (33) is de enige vaste werknemer bij McFly & Brown met een vierdaagse werkweek. Als trotse vader van een dochtertje van één, is dit voor hem de beste modus. Levert hij in op resultaten? Zeker niet!

Hoe is deze baan bij McFly & Brown op je pad gekomen?

“In de zomer van 2019 zat ik op de app Magnet.me. Denk aan Tinder, maar dan voor bedrijven”, grinnikt Martijn. “Ik swipte door potentiële werkgevers en McFly & Brown kreeg aan de andere kant kandidaten voorgeschoteld.” Ze bleken een match, en tijdens offline gesprekken was er ook een klik. Dus Martijn ging die september aan de slag als consultant voor het tech recruitment bedrijf.

“Wat ik hiervoor deed lag meer in het verlengde van mijn studie ‘Management Economie & Recht’ – ik was klantenservice manager bij verschillende telecom operators. Maar op een gegeven moment raakte ik uitgekeken op die baan.” Het top-down micromanagement, dat lag Martijn niet zo. “Controleren tot zes decimalen achter de komma, dat is niet mijn stijl. Ik bloei op in een vrijere omgeving, zoals bij McFly & Brown.”

Wat is voor jou een fijne vorm van vrijheid op de werkvloer?

“Ik wil zelf, binnen de perken, controle hebben over mijn eigen werkweek. Mede omdat ik een dochter heb van één en gezinsuitbreiding niet is uitgesloten, is het fijner om vier dagen te werken.” Maar wanneer Martijn geen kinderen onder de 18 meer heeft, ziet hij alsnog parttime werken wel zitten. “Ik denk dat veel mensen beter gedijen in een maatschappij met drie weekenddagen. Je zou denken, in vijf dagen haal je betere resultaten, maar ik heb in ieder geval juist zo een stok achter de deur om productief te zijn.” Dat komt een beetje door zijn competitieve aard, Martijn wil niet onderdoen voor collega’s. “En mocht er echt iets zijn wat niet kan blijven liggen, dan pak ik het buiten mijn vaste werkuren op.” Zijn werkweek vierdaags noemen, dat ligt dus wat genuanceerder.

Op deze manier haal ik altijd energie uit een kantoordag

Naast het ‘dagje minder’, is er (oa door Covid) de vrijheid om thuis te werken. Martijn ziet hier toekomst in, juist de combinatie met kantooruren maakt hem productief. “Thuis zit er minder onrustige dynamiek in m’n dag en blok ik veel meer tijd om te ‘grinden’ – in opperste concentratie zoeken naar kandidaten bijvoorbeeld. Terwijl je met collega’s kan sparren of even je gedachten kan verzetten. Die interactie mis je thuis wel een beetje.” Juist omdat Martijn er niet dagelijks zit, heeft hij de avond voor een kantoordag echt zin in morgen. “Als ik zelf vijf dagen op locatie moest zijn, zou ik heus niet met lood in m’n schoenen in de auto stappen, maar voelt het denk ik soms meer als een verplichting. Terwijl ik er nu altijd energie uit haal.”

Ben je tijdens je werkdagen ook gehecht aan een vrije invulling?

“Zeker. Mijn favoriete kernwaarde bij McFly & Brown is dan ook Performance Driven Freedom. Ik neem heus advies ter harte, maar kan best koppig zijn. Ik kiem graag dingen zelf uit en hier denken collega’s met je mee, maar kijkt er niemand afkeurend over je schouder.” Martijn krijgt een kick van de hele recruitingcyclus zelf doorlopen. “Van het eerste klantcontact tot de plaatsing van een kandidaat, ik ben het liefste eigenaar over het hele proces.”

Ik ben liever een kennispartner dan een ‘yes man’

Door het hele proces zelf te doorlopen heeft hij ook geleerd waar zijn kwaliteiten zitten. “Ik dacht altijd dat onderhandelen niet helemaal mijn ding was”, vertelt Martijn. Toch blijkt dit met een beetje begeleiding goed bij hem te passen. “Daarnaast is volgens Reinier mijn kracht dat ik verder ga dan een ‘opdrachtgever’ en ‘opdrachtnemer’ relatie met partners. Ik ben niet van de ‘u vraagt, wij draaien’ methode, maar wil op een constructieve manier omgaan met klantcontact.” In de recruitmentwereld zitten veel ‘yes man’, maar Martijn is liever een kennispartner.

Leidt dit ook wel eens tot een confrontatie?

Eerlijkheid duurt het langst, maar je moet het wel subtiel brengen. “Een bedrijf deed een keer een dermate laag aanbod aan een zeer goede kandidaat. Ik heb hun toen gewaarschuwd dat ze met een totaal niet marktconform aanbod een top kandidaat kunnen beledigen.” Martijn’s motto is daarin ‘Don’t shoot the messenger.’ “Ik trok daar even hard aan de rem, voor de kandidaat, maar ook voor de klant. Je zou de situatie een confrontatie kunnen noemen, maar ik bleef natuurlijk constructief en de partij waardeerde mijn eerlijkheid.”

Over eerlijkheid gesproken, zijn er momenten die minder voorspoedig gaan (of gingen) in je werk?

Het kan niet altijd voor den wind gaan, merkte Martijn eind 2020. “Na dat ik juist binnen ons team het beste had gepresteerd, is er een droogteperiode geweest”, vertelt hij. Hij refereert aan een maandje of vier waarin er vanuit hem geen plaatsingen vielen. “Natuurlijk is het fijn als je direct resultaat ziet van je werk, maar ik focuste me in die tijd voornamelijk op nieuw partnerschap, en het duurt nou eenmaal een tijdje voordat je die nieuwe connecties uiteindelijk aan goede kandidaten kan helpen.” Deze focus op partners vinden was niet heel bewust, maar in zijn markt was daar behoefte aan. “Hoe langer een periode waarin je geen afgerond proces hebt, hoe meer je dan misschien gaat twijfelen aan jezelf maar ik bleef voelen ‘dit komt wel weer goed’.”

Merk je ook vanuit McFly & Brown dat dat vertrouwen er was?

“Ja 100 procent!”, benadrukt Martijn. “In de periode waarin ik veel thuiswerkte, en m’n resultaten dus wat kelderde, heeft Reinier zich als een hele fijne leidinggevende opgesteld.” De mannen gingen tijdens het voortgangsgesprek samen wat eten op het strand en hebben à la Wim Hof in februari (!) een duik in zee genomen. “Juist op het moment dat je prestaties wat minder zijn, geeft zoiets de energie om weer door te knallen.” Daarnaast kunnen beide heren elkaar heel hard de waarheid vertellen. “We weten precies wat we aan elkaar hebben. Reinier durft de teugels los te laten, maar stuurt je ook bij.”

Martijn en Reinier doen een Wim-Hofje met een graadje of 5 (Februari 2021).

Laatste vraag, wat wil je dat mensen onthouden van een samenwerking met jou?

“Ik hoop dat mensen me zien als een persoon die van aanpakken houdt, met wie ze met een gerust hart open kunnen communiceren. Daarnaast wil ik de passie die ik heb voor dit werk uit stralen.” Martijn vindt het supergaaf om bijzondere trajecten in het tech–veld te begeleiden. “Juist als mensen eerst vastgeroest lijken in hun huidige baan, dan is het bijzonder om erbij te zijn als ze kiezen voor een nieuwe uitdaging. Ik vind het zo’n zonde dat er veel hele hooggekwalificeerde engineers niet goed uit de verf komen, terwijl er zulke interessante posities zijn!” Martijn draagt graag zijn steentje bij aan hun werkgeluk.

Salarisindicatie 2024: Tech Engineers

In deze blogpost verkennen we salarisindicaties voor diverse tech engineering functies, waaronder software engineer, robotics engineer, en PLC engineer. Ontdek wat je kunt verdienen en hoe je jouw carrière naar nieuwe hoogten kunt tillen....

Informatiegids 2024

Actief of latent werkzoekende? Download gratis onze informatiegids. Deze editie is speciaal gemaakt voor Tech professionals op zoek naar een nieuwe technische uitdaging. Na zorgvuldig een marktanalyse te hebben gedaan hebben we een aantal statistieken die we graag willen delen. Lees snel verder.........

Dé Engineering trends voor Tech professionals

Tech professionals

Namens McFly & Brown willen wij jullie een schitterend nieuw jaar wensen, gevuld met innovatie, succes en persoonlijke groei. Terwijl we afscheid nemen van het afgelopen jaar, is het een opwindende tijd om vooruit te kijken naar wat de toekomst brengt in de wereld van technologische vooruitgang en engineering. Laten we eens duiken in enkele opmerkelijke trends die de komende periode zullen vormgeven. LEES SNEL VERDER.......

Nieuw jaar, nieuwe baan? Een frisse start in 2024!

Werkgeluk

Het begin van een nieuw jaar biedt een uitstekende gelegenheid voor een frisse start... Vooral als het gaat om je carrière! Voor Tech professionals in de technology, life sciences en engineering branche kan het vinden van een nieuwe baan een opwindende stap zijn om nieuwe uitdagingen aan te gaan, vaardigheden te verbeteren en professionele groei te bevorderen. Lees verder over een frisse start in 2024...