The Fly story of… Kjell

De functieomschrijving van Kjell van Eck (26) bij McFly & Brown is ‘Business analyst’, maar hij is niet voor één gat te vangen. Redacteur Stella Aalderink interviewde deze duizendpoot om meer inzicht te krijgen in alle facetten van zijn functie. Zijn grootste trots? Het implementeren van een ‘agile’ werkklimaat.

Hoe ben je Business Analyst van McFly & Brown geworden? Misschien niet echt een beroep dat je als kind ‘later wilde worden’?

“Heel vroeger wilde ik graag loodgieter worden, want ik vond de loodgieter bij ons thuis altijd een hele coole vent”, lacht Kjell. Die ambitie was van korte duur, en Kjell ging na zijn HAVO naar de Hogeschool in Utrecht. “Hier heb ik Business IT management gestudeerd, een studie waarbij je onder andere leert over het verbeteren van bedrijfsprocessen en informatiesystemen met innovatieve IT-producten.” Toen Kjell hoorde dat ze bij McFly & Brown een Business Analyst zochten, voelde hij dat dit goed aansloot bij zijn profiel.

k wil consultants ontzorgen in het recruitmentproces

“Zo’n drie jaar geleden kwam ik al met McFly & Brown in aanraking toen ik mijn afstudeerstage bij een interessant bedrijf wilde doen en ik kende Reinier via via”, vertelt hij. Destijds was het bedrijf nog een beetje te kleinschalig om hier ruimte voor te hebben, maar Kjell merkte al meteen een goeie klik met de eigenaar Reinier en kon zich vinden in de kernwaarden van het bedrijf.

Door het sollicitatieproces destijds had Kjell Reinier op LinkedIn en zo’n jaartje terug postte Kjell daar dat hij op zoek was naar werk. “Reinier nam meteen contact met me op en de klik die we toen hadden was er nog steeds. Eind juni ben ik aangenomen voor drie maanden. We merkten gaan der weg dat er veel kansen voor mij lagen bij McFly & Brown, dus bleef ik nog eens drie maandjes.” Omdat het vanuit beide kanten zo goed voelde, werkt Kjell er ever since.

Je bent dus een klein jaar bezig, wat zijn de belangrijkste dingen die je als Business Analyst hebt gedaan?

“Mijn functietitel beschrijft eigenlijk maar een onderdeel van mijn werk”, vertelt Kjell. “Ik analyseer zeker de ‘business’ die we genereren, en probeer met modellen in kaart te brengen hoe wij ons als bedrijf ontwikkelen en wat onze doelen zijn. Maar daarnaast is één van mijn belangrijkste taken om te zorgen dat consultants worden ontzorgd in hun recruitmentproces.” Zo geeft hij zijn collega’s de ruimte om te doen waar zij goed in zijn, de koppeling maken tussen bedrijven en tech-professionals. “Ik heb veel geautomatiseerd, zodat consultants geen tijd kwijt zijn aan bijvoorbeeld het opstellen van ellenlange contracten, maar zich kunnen focussen op klant en kandidaat.”

Verder ziet Kjell de Marketing van McFly & Brown als belangrijke pijler. “Wij weten hoe leuk het is om hier te werken, maar het is ook belangrijk om dit aan de buitenwereld uit te dragen. Ik heb ook mede tijdens stages en studie geleerd hoe cruciaal een goed visitekaartje op sociale media en je eigen website is.”

McFly & Brown is natuurlijk een recruitmentbedrijf, maar jouw functie staat daar dus best ver van af. Denk je dat affiniteit met recruitment wel een pre is in dit werk?

“Het is niet echt nodig, maar persoonlijk heb ik wel wat ervaring met recruitment bureaus. Hierdoor begrijp ik zelf goed wat de consultant rol in houdt, en dat werkt wel extra prettig. Ik heb mijn afstudeerstage gedaan bij TPS, een detacheerder in de financiële dienstverlening. Ik onderzocht de efficiëntie en effectiviteit van wervingskanalen middels een Business-Intelligence oplossing.” Kjell bouwde hiervoor een dashboard – deze ervaring zet hij nu ook weer in voor McFly & Brown. “Ik denk dat ik onderhand best goed weet wat ervoor nodig is om van een start-up de stap te zetten naar scale-up op business IT gebied in onze branche.”

Kjell heeft dus best veel kennis van deze tak van sport. Toch heeft hij er zelf wel bewust voor gekozen om geen consultancy carrière in te gaan. “Ik zie mezelf niet echt als een hele commerciële jongen. Waar collega’s juist energie krijgen uit het bellen van (potentiële) kandidaten en klanten, zit dat toch minder in mijn natuur. Ik krijg meer plezier uit het creatief bezig zijn met IT en het ontwikkelen van gestroomlijnde processen achter de schermen.”

Kjell aan het werk op het kantoor in de Houthavens.

Het klinkt alsof je hier op je plek bent. Komt het werk hier overeen met je verwachtingen?

“Ik leer hier nog meer dan ik had verwacht binnen mijn vakgebied.” Dat wordt vanuit McFly&Brown gestimuleerd, maar Kjell is hier ook best proactief in. “Ik lees super veel over brede thema’s rondom bedrijfsontwikkelingen en spar met anderen die bij vergelijkbare bedrijven zitten. Met opgedane kennis heb ik best veel dingen opgestart die we voorheen niet deden, op onder andere analytisch en zelfs HR–vlak.”

Kjell benadrukt dat hij niet pocherig over wil komen, maar is stiekem best trots op de bedrijfsstructuur waarin Agile werken de boventoon voert die hij heeft gebouwd. “McFly & Brown dat ooit als start-up begon met een droom, heeft grote stappen gemaakt op gebied van professionaliteit.

Ik raak juist in late uurtjes geïnspireerd

Het ‘agile’ karakter van de werkvloer, een organisatiestructuur waarin medewerkers zich flexibel kunnen bewegen, speelt hier een rol in. Maar daarnaast werken we onderhand met hele fijne systemen, zowel in de software als de hardware is geïnvesteerd.” Je kunt nog zulke talenten hebben, het belang van een goed ecosysteem van een bedrijf moet je niet onderschatten. Natuurlijk is er ook bij McFly & Brown ruimte voor verbetering, maar volgens Kjell is het bedrijf zeker future proof.

Je praat met best veel passie over je werk, kan je het wel goed scheiden van privé?

“Ja en nee. ‘Ja’ omdat ik weet hoe belangrijk het is om soms ook even helemaal uit te staan.” Kjell houdt wel van een mooie Chardonnay op zijn tijd, en is daarnaast super blij dat de sportscholen weer open zijn. “Maar ‘nee’, omdat ik het ook niet zo erg vind als privé en werk verworven zijn met elkaar. Ik denk dat je als consultant buiten je werk meer rust moet creëren, want hoe leuk je menselijk contact ook vindt, op een gegeven moment is het pijpje wel leeg. Maar als ik een beetje research doe over werkgeluk bijvoorbeeld, dan doe ik dat gewoon op mijn eigen tempo en raak ik soms juist in late uurtjes geïnspireerd.”

Heb je nog tips voor mensen in een vergelijkbare functie?

“Bij veel recruitmentbedrijven heb je niet altijd mijn functie. En wat de rol van business analyst inhoudt, ligt heel erg aan de aard maar ook de grootte van het bedrijf. Bij kleinschalige bedrijven moet je veel algemene kennis hebben over systemen, processen en workflows.” Als je bij een groter bedrijf werkt, dan kan je je misschien meer specialiseren, als je bijvoorbeeld de business intelligence kant op wil of als data engineer aan de slag wil.

Ambieer je een dergelijke functie, dan moet je volgens Kjell vanuit nieuwsgierigheid handelen. “Geen bedrijf is natuurlijk hetzelfde, maar met een proactieve houding kom je een heel eind.” Kjell ontwikkelt zich in deze functie door zelf naar informatie op zoek te gaan en door goed voor zichzelf uit te schrijven wat zijn doelen zijn op korte en langere termijn. Mogelijk wil Kjell uiteindelijk een functie waarin hij zich meer kan specialiseren, maar voor nu vindt hij de vliegende keep rol juist heel fijn. “Zolang ik mij hier kan ontwikkelen, maak ik maar al te graag deel uit van het McFly & Brown team.”