The fly story of…. Ian

De 28-jarige Ian Dankbaar is Senior Consultant bij McFly & Brown sinds 2018. Onze redacteur Stella Aalderink nam hem apart om te vragen naar de man achter de consultant, maar ook juist naar zijn werkzaamheden. Zijn geheime ingrediënt? Oprechtheid.

Hoe ben je bij McFly & Brown beland?

“Ik was bijna klaar met mijn studie Sportmanagement & Ondernemen, toen ik via een voetbalgenootje van me hoorde ik dat ze bij een interessant recruitment bedrijf consultants zochten. Mijn CV was destijds niet bepaald uitgebreid, maar ik waagde een gokje en ze zagen wel iets in me”, geeft Ian aan. Dit bleek eigenaar Reinier Reijneveld later een Growth Mindset te noemen, een positieve doorzettershouding. Tijdens het eerste gesprek op kantoor met Reinier voelde het meteen als een match. “We hebben meer dan twee uur op een laagdrempelige manier gepraat. Het bedrijf zat toen ook nog in de start-up fase, en ik merkte een wederzijds enthousiasme om samen aan de slag te gaan.”

Senior Recruitment Consultant worden was gok ik niet je jongensdroom? Wat wilde kleine Ian vroeger worden?

“Nee van die functie had ik als kind natuurlijk nog nooit gehoord”, lacht Ian. “Ik dacht zelf meer aan de klassieker profvoetballer. Of wat me ook heel leuk leek was bij de politie werken. En dan specifiek met de politiehonden.” Dat eerste bleek net wat te hoog gegrepen, en Ian in het blauw was ook niet voorbestemd. “Naast deze kinderdromen heb ik nooit een bepaald uitgestippeld carrièrepad voorogen gezien.”

“De basis is vertrouwen in ieders werkproces

Geen uitgebreid CV zei je net, wat deed je dan hiervoor? En heeft je dit wat gebracht voor je huidige functie?

“Vanaf m’n 18e werkte ik als teamleider bij een supermarktketen. Dit hield voor een deel in dat ik kinderen moest corrigeren als ze de hagelslag tussen de eieren hadden gezet”, vertelt Ian. Maar daarnaast leerde hij ook verantwoordelijkheid te nemen. “Omdat ik als jong broekie onder andere gasten moest aansturen van rond de 27, leerde ik om op een subtiele manier mensen te benaderen.” Een wijze les: denigreren is nooit handig.

Ook in zijn huidige functie probeert Ian nooit over te komen alsof hij boven andere staat. “Ik spreek vaak genoeg mensen die tig keer zo veel weten van hun eigen vakgebied dan ik. Dan vertrouw ik in hun kennis over de inhoud.” Andersom hoopt hij ook dat zei accepteren dat hij bepaalde dingen wel beter weet. Zo kan Ian ze bijvoorbeeld helpen met contractonderhandelingen of CV opmaak. “Als je info brengt zonder uit de hoogte te doen, dan staan kandidaten veel sneller open voor de begeleiding die je ze kan bieden.”

Bleek het werk hier zoals je het had verwacht?

“Eigenlijk wel, zowel qua werkzaamheden als qua cultuur”, bevestigt Ian. Al vanaf het eerste gesprek werd hem duidelijk dat er veel vertrouwen wordt gestopt in alle medewerkers. “Ik heb van andere recruitment bureaus wel eens gehoord dat je om stipt half negen moet beginnen en je belminuten worden bijhouden. Bij McFly & Brown aan discipline geen gebrek, maar het gaat hier echt om de output. Mocht je echt niet presteren, dan kijken we hoe de input anders kan. Maar de basis is vertrouwen in ieders werkproces.”

Ian (links) en collega’s op de werkvloer in de Houthavens.

Over werkproces gesproken, hoe ziet jouw gemiddelde werkdag eruit?

“Er is eigenlijk niet iets als een gemiddelde werkdag. We hebben wel tweemaal wekelijks een check-in sessie, en we lunchen altijd rond een uur of 12. Verder werk ik zelf niet echt met bepaalde routines.” Dat maakt Ian ook zo enthousiast over dit werk, dat het een 360 graden rol is. “Je leert heel goed aanvoelen waar de prioriteit ligt per werkweek. Ik ben een beetje een duizendpoot, dán ben ik weer met een klant aan het praten van dit bedrijf, dán weer met een kandidaat voor dat sollicitatieproces. Het is snel schakelen, maar dat past wel bij mij.”

Mocht iemand een vergelijkbare carrière ambiëren als consultant, heb je tips?

“In één woord: oprechtheid. Als Recruitment Consultant is mijn doel om mensen aan een toffe nieuwe baan te helpen, en daar is oprechte interesse in alle betrokken partijen voor nodig. Daarnaast moet je oprecht zijn in je feedback. Ik had laatst bijvoorbeeld een vrouw aan de telefoon en zij gaf me een inzicht in haar werkervaring.” Ian voelde meteen dat dit niet aansloot bij de functie waarvoor zij belden. Hij gaf dan ook aan ‘als ik jouw verhaal zo hoor, vraag ik me af of dit wel past.’

Als je oprecht bent in wat je ventileert, dan krijg je duurzaam succes”

“Jammer dat we geen match hadden, maar niet luisteren naar dat gevoel levert twee negatieve scenario’s op. Of de kandidaat valt al af in het sollicitatieproces. Of ze wordt toch aangenomen, maar binnen een maand of twee wil ze waarschijnlijk weer weg. Als je oprecht bent in wat je ventileert, dan krijg je duurzaam succes.”

Heb je een voorbeeld van dat duurzame succes wat je is bijgebleven?

Er is meteen een voorbeeld wat Ian te binnenschiet. “Tijdens een van mijn eerste plaatsingen had ik een hele goede klik met de kandidaat die het uiteindelijk is geworden. Hij werkt nu bij een klant waar we nog steeds mee samen werken, als ik hem benader en vraag ‘kan ik je even storen?’. Is zijn antwoord ‘Ian jij altijd’. Ik zeg dit niet om op te scheppen, maar zo’n band zegt toch wel iets over de connectie die je kan maken in dit werkveld.” Die dankbaarheid levert voor Ian super veel energie op.

En waar zie jij jezelf over 5 jaar?

Ian is van de categorie ‘we zien wel waar het schip strandt’, maar heeft toch wel een visie waarin hij zichzelf zowel op persoonlijk als op carrièregebied verder ziet ontwikkelen. “Ik zou graag binnen dit bedrijf door willen groeien, door mijn kennis met collega’s actief te delen. Ik wil het liefst een wat groter team leiden waarmee ik beginnende consultants onder mijn hoede neem. Maar we zien wel, zolang mijn werk mij energie geeft, en dat doet het nu zeker, ben ik zeer tevreden.