Techinnovaties in 2021 – wat kunnen we verwachten?

Als we de technologie redacteur van de New York Times, Brian X. Chen mogen geloven, zijn er in 2021 trends op gebied van tech die dit jaar onderscheiden van vorige jaren. De oorzaak is waarschijnlijk geen verrassing: Corona. Door Covid-19 staat niet alleen bij mensen met smetvrees hygiëne boven aan hun prioriteitenlijst, handsfree technologie maakt bij een breed publiek een opmars. Daarnaast zorgt het gebrek aan offline-mogelijkheden voor meer vraag naar augmented reality. In dit artikel duiken we in drie technologie-innovaties die volgens Chen 2021 gaan kenmerken.

Winkelen 2.0

Nu het niet meer mogelijk is om rond te struinen door onze favoriete winkelfilialen, is onlineshoppen voor velen een populaire bezigheid. Dat postbedrijven volle toeren draaien is je waarschijnlijk niet ontgaan. Wanneer je een pakketje wilt bestellen, zie je al snel een boodschap met de strekking “vanwege drukte is onze service anders dan je van ons gewend bent”. Doordat de interesse in onlineshoppen is toegenomen, investeren winkels steeds meer in technologische ontwikkelingen. Want hoe verkoop je als bedrijf het klant-is-koning-gevoel via een website? Een belangrijke ontwikkeling is the rise of the chatbots. Het ouderwetse zoeken in de searchbar, heeft volgens de New York Times zijn beste tijd gehad. Door potentiële klanten het gevoel te geven dat er 24/7 hulplijnen voor hun beschikbaar zijn, vergroot je het aantal mensen dat producten in hun digitale winkelmandje stopt.

Ontwikkelingen die uit gemak zijn ontstaan, stijgen in populariteit door een laag besmettingsgevaar

Een tweede ontwikkeling die de online-winkelervaring in een nieuw jasje steekt is de opkomst van virtual-try-ons. Dit is het online alternatief voor de virtuele paskamer, maar dit fenomeen beperkt zich niet tot kleding. Bij brillenwinkels als Pearl, en Specsavers kun je bijvoorbeeld virtueel brillenpassen. Upload een foto of video, en kijk corona-proof welk montuur jou het beste staat. Hetzelfde geldt voor meerdere interrieur design winkels. Nu woningboulevards geen real life verkooppraatjes kunnen houden, bieden ze veelal de optie om virtuele meubels in je huis te plaatsen.

Handen thuis-technologie

Voor de pandemie-uitbraak zagen mensen die bij de tijd waren contactloos betalen al als de fijnste betaalmethode. Tijdens corona is dit nog meer de norm geworden. In ieder geval is betalen met een pinpas vele malen populairder dan met contant geld. Zelfs de grootste liefhebbers van papiergeld zijn over stag, omdat het simpelweg veiliger is. Maar zonder handen betalen is niet de enige ontwikkeling in hands-free-tech.

Ook de Ultra-Wide Band, een vorm van draadloze technologie, gaat volgens Chen winnen aan populariteit in 2021. Deze technologie maakt gebruik van radiogolven. Op hoge snelheid worden gegevens verzonden en kunnen objecten worden gedetecteerd. Dit maakt contactloos 2.0 nog veiliger, aangezien je je telefoon in je broekzak kan laten. Maar het is ook een manier om als werknemers een bedrijfspand binnen te komen, zonder je te wagen aan een deurknop met besmettingsgevaar. Deze technologie wordt ook gebruikt als vervanger van de autosleutel. Net zoals de andere genoemde uitvindingen zijn ze niet in pandemietijd geboren, maar ze hebben wel exponentieel toegenomen in dagelijks gebruik. Ontwikkelingen die uit gemak zijn ontstaan, maar uiteindelijk niet door luiheid maar door minder besmettingsgevaar echt in populariteit zijn gestegen.

 

Niet alle innovaties zijn relevant als we de 1,5 meter maatschappij gedag zeggen

Werk en privé in een nieuw jasje

In 2020 zijn we gewend geraakt om collega’s via Teams te spreken, en van een workoutlesje via Zoom kijkt niemand meer op. Maar Chen denkt dat technologie nog een stap verder gaat dit jaar, een stap naar virtual reality kantoorruimtes en met een VR-bril op mediteren. Op dit moment biedt onder andere Microsoft met hun AltspaceVR de mogelijkheid om het kantoorgevoel te ervaren door hologrammen. Ook voor je mentale gezondheid kan een VR bril een tool zijn, zo kan je tijdens yoga of guided meditation je wanen in paradijselijke sferen.

De vraag is nu, wat blijft plakken als we teruggaan naar het oude normaal? De technologie die eenmaal is ontwikkeld, verdwijnt immers niet zomaar. Maar niet alle innovaties zijn relevant als we de 1,5 meter maatschappij gedag zeggen. Blijft de vraag naar hologram therapiesessies als we weer in het echt op de behandelbank van therapeuten kunnen ploffen? Voor veel mensen klinkt het waarschijnlijk als een verademing als real life menselijk contact weer mogelijk is. Voor andere innovaties geldt wel dat er no way back nodig is. Als iedereen eenmaal gewend is aan leven zonder papiergeld of fysieke autosleutels, dan is het niet nodig om post-corona weer ruimte in je broekzak te maken voor deze items.