Dé droombaan bestaat niet

Als ik later groot ben dan word ik…’. Wij gokken dat je rond je tiende levensjaar niet ‘Senior Control Software Engineer‘ of ‘Optical Designer’ invulde op de stippellijn. En misschien was het ook niet dé droombaan die je voor je zag toen je aan je opleiding begon. Maar toch kan een dergelijk dienstverband perfect passen bij je huidige ambities en interesses.

Mocht je huidige functietitel of de baan waar je op van plan bent te solliciteren niet stroomlijnen met een visie die je altijd voor ogen had? Wees dan dus niet getreurd. Het platform Carreer Contessa adviseert om je niet krampachtig vast te houden aan het streven naar jouw droombaan. Betekent dat dat je moet settlen voor een baan die niet perfect bij je past? In tegendeel. Het betekent dat the dream job voor jou niet in steen gegoten staat.

Het romantische beeld van een droombaan kun je later varen

Volgens onderzoek van de Stanford University uit 2017 blijf je gemotiveerd als je je passies juist ziet als iets wat aan verandering onderhevig is. Door te beseffen dat er niet iets is als één baan die bij je past, kijk je met een open blik naar de arbeidsmarkt. Wij streven naar de perfecte match tussen kandidaten en organisaties, en daarom geloven we zeker dat je baan moet aansluiten bij je ambities en je interesses. Maar juist als je omarmt dat deze facetten van je leven tijdens je loopbaan in ontwikkeling staan, leer je om in je carrière opzoek te gaan naar een baan waarin jij je in kan ontwikkelen.

So, instead of looking for this ‘dream job’ to fill a void in your life, look instead for the job that is going to be rewarding in the long-term— one that can grow with you.

Carreer Contessa

Volgens deze logica kan je beter het romantische beeld van thé job laten varen. In een droomscenario geef jij elke werkdag 100% en zijn er in je carrière nul beren op de weg. Als dat je maatstaf is, en je hebt een weekje waarin het wat minder gaat,dan zou dat betekenen dat je compleet op de verkeerde plek zit. Niks is minder waar. Met dit besef komt de vrijheid om bij jezelf na te gaan welke realistische invulling je aan je baan wil geven.
Carreer Contessa maakt hierin onderscheid tussen your negotiables, your non-negotiables. Met andere woorden: de must-haves vs de nice-to-haves.

Concreet voorbeeld: je droombaan is op steenworp afstand en betaalt je drie keer modaal uit. Maar als je met dat uitzichtpunt op zoek gaat, dan loop je mogelijk functies mis die voor jou alsnog ideaal zijn. Zoals een baan waarvoor je een half uur moet reizen, en salarisverhoging krijgt ten opzichte van je vorige baan. Daarnaast kunnen banen bepaalde voordelen hebben die jij mogelijk niet visualiseert als je denkt aan dé positie voor jou, maar die toch perfect aansluiten bij jouw skillset en je ambities. Door te beseffen dat er niet één carrièrepad is, kijk je met een open vizier en beland je oog mogelijk op een hele fijne functie.